Zinok a jeho vplyv na zdravie a krásu

18.04.2020

                                               Zinok - Zincum 

je chemický prvok, v svojej podstate je to mäkký ľahko taviteľný kov, ktorý sa používa od stredoveku. Používa sa pri výrobe farbív ale jeho prítomnosť je nevyhnutná v potrave pre správny vývoj organizmu, ale nadmerné množstvo môže byť škodlivé. Je dôležitý pri syntéze kolagénu a bielkovín, pri jeho nedostatku má za následok úbytok kolagénu z ciev a kĺbov i úbytok svalovej hmoty. Udržuje celistvosť buniek, urýchľuje ich delenie a tým i hojenie rán. Zvyšuje odolnosť voči infekciám, pôsobí ako prevencia proti chrípke. Znižuje tvorbu zápalov a ekzémov. Zároveň znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je účinný proti vypadávaniu vlasov a lámavosti nechtov. V rámci mužského  organizmu pôsobí pozitívnym vplyvom na mužskú potenciu. Vďaka silným antioxidačným vlastnostiam, chráni bunky pred oxidačným stresom a následným predčastným stárnutím buniek. Pôsobí upokojujúco na nervový systém. Má výborné výsledky pri boji proti akné.  

Zdroje zinku sú rastlinné a živočíšne: žitné klíčkové vločky, pšenica, pšeničné otruby, prírodná ryža, slnečnicové semená, mak, strukoviny, tekvicové semená, mäso, huby, pivovarnícke droždie, žĺtky a jedlé morské riasy.

Nedostatok zinku spôsobuje: zhoršenie zraku, zlé hojenie rán, nedostatočný rast, kožné choroby, padanie vlasov, zoslabnutie nechtov, narušenie reprodukčnej schopnosti, časté prechladnutie, bolesti kĺbov, unavenosť a nechutenstvo.

Prebytok Zinku : objabuje sa zvláštna ,, kovová chuť,,  v ústach. .

Príjem Zinku : maximálna denná dávka 

  • - dospelých 15 mg denne                                                                             - detí 7 mg denne                                                                                         - tehotné ženy do 20 mg denne                                                                - - športovci do 25 mg denne

Neprekračujte dennú dávku. Zinok vo forme výživových doplnkov neužívajte pred alebo po káve minimálne pol hodinu. Ak ste si vybrali užívať Zinok vo forme oleja, konzumujte ho len na studeno. Tepelná úprava tohto oleja by znehodnotila živiny, ktoré sú v ňom obsiahnuté.